Raadollista rakkautta elämiin

Eviran tuotanto- ja villieläinterveyden tutkimusyksikön mukaan ruokintapaikoilla pikkulinnuissa leviävä Trikomonos-loinen on vuoden 2008 Suomeen rantautumisensa jälkeen levinnyt jo Lappia myöten. Loinen tappaa viherpeippoja, kyyhkysiä ja varpusia. Nyt loinen on Ylen uutisten mukaan levinnyt keltasirkkuihin. Tästä on jo omakohtaistakin kokemusta. Jonkin aika sitten pihastamme löytyi heikkokuntoinen keltasirkku, joka kuoli seuraavana päivänä. Kadun toisella puolella on Saarioisten alueen sireenipuskassa lintujenruokintapaikka. Asioiden välinen yhteys on ilmeinen. Ruokintapaikka on saanut viime vuosien aikana sellaiset mittasuhteet, että kaupungin olisi aika miettiä siihen puuttumista.

Tällä hetkellä Saarioisen sireenipuskan ruokintapaikkaa ei kukaan pese. Kukaan ei siivoa maasta syötyjä siementähteitä. Linnut ruokailevat ja juovat samalla paikalla. Taudin leviämiselle on juuri nyt otolliset olosuhteet. Ylen uutisten mukaan otollisimmat olosuhteet loisen leviämiseen on kosteus ja lämpö. Lintujen ruokkiminen olisi syytä lopettaa mitä pikimmin, jotta taudin leviäminen linnuissa pystyttäisiin pysäyttämään.

Linnuista huolehtiminen ja niistä välittäminen on kaunis ajatus. Sen kuitenkin pitäisi kantaa myös ruokintapaikkojen siivoamiseen ja alueesta huolehtimiseen. Missään asiassa ei saisi noukkia vain rusinoita pullasta. Pitää ottaa omakseen kokonaisuus. On kovin itsekästä tuottaa itselle hyvää mieltä ruokkimalla lintuja tavalla, joka aiheuttaa lintujen sairastumisen ja hitaan kuoleman. Ruokintapaikoilla leviävä Trikomonos-loinen elää linnun ruokatorvessa. Loinen aiheuttaa tulehduksen, jonka seurauksena lintu ei pysty nielemään ja hengittämään kunnolla. Lintujen lisäksi ruokintapaikalla käy hiiriä, rottia ja myyriä. Hiiriäkin on alkanut vipeltää talomme nurkilla aiempaa enemmän.

Kaupunki voisi tuleviksi talviksi tehdä asianmukaiset lintujen ruokintapaikat Varikonniemeen. Paikalla voisi olla myös ohjeet ruokintapaikoille, jotta ruokkijat toimisivat linnuille ja lähiympäristölle sopivien yleisten hygieniasääntöjen mukaan. Ruokintapaikoilla ei muun muassa ruokittaisi lintuja maahan levitetyillä leivänpaloilla, kuten nyt Possentien sireenipuskassa tehdään.

Jätä kommentti

css.php