Opettajalle vaikean oppilaan lisää

Opettajan saama vaikean oppilaan lisä on yleistymässä. Näin on uutisoitu YLE:n uutisissa tänään. Uutisen mukaan yhä useampi opettaja tulee samaan lisää palkkaa luokan hankalista oppilaista. Hankalia oppilaita ovat uutisen mukaan muun muassa käytöshäiriöiset lapset ja maahanmuuttajat.

Mihin raja hankalan lapsen kohdalla vedetään? Moni haastavan temperamentin lapsi on erittäin työläs luokassa, vaikka hänellä ei ole käytöshäiriöitä. Hitaasti lämpenevää tai ujoa lasta opettaja joutuu kaiken aikaa rohkaisemaan. Ensimmäisellä luokalla olevilla lapsilla saattaa tulla koulussa paljon ongelmallisia tilanteita opettajan kanssa, kun hän myöhästyy päivittäin koulusta. Syynä ei ole lapsi itse vaan vanhempien kyvyttömyys hallita aikaa. Onko kaikki huonosti suomea osaavat maahanmuuttajat hankalia? Keskustelu hankalista oppilaista on omiaan lisäämään vihapuhetta, joka suuntautuu maahanmuuttajiin.

Opettajat ovat kovin erilaisia. Jaksamiseen vaikuttaa paljon myös opettajan oma elämäntilanne, temperamentti ja persoona. Yhdelle hankala lapsi on uuvuttava, toiselle niitä tarvitaan useampi yhtä aikaa, kolmas on neuvokas hankalien lasten kanssa mutta kärsii luokkakoosta.

Tuoko haasteellisen luokan lisä opettajalle tilipussin mukana lisää pedagogista pätevyyttä, jaksamista ja neuvokkuutta selvitä luokassa? Mielestäni jaksamiseen ja pätevyyden hankkimiseen paras ratkaisu on hankkia täydennyskoulutusta. Kaikki lapset ovat haasteellisia, koska luokan lapset ovat nykypäivänä hyvin heterogeenisia keskenään. Kaikki opettajat peruskoulussa ansaitsevat tuon muutaman sata euroa lisää palkkaa heterogeenisesta koululuokasta ja lisäksi tämän vuosituhannen haasteisiin vastaava täydennyskoulutusta. Siihen pitäisi olla jokaisella opettajalla oikeus. Palkankorostus ei lisääntyvää täydennyskoulutuksen tarvetta ratkaise.

4 kommenttia artikkeliin “Opettajalle vaikean oppilaan lisää”
 1. avatar Jari Ranne sanoo:

  Monimuuttujainen juttu kuten edellä todettiin. Ja yleensähän palkkaa pitää maksaakin sitä enemmän, mitä haastavampi homma ja mitä enemmän osaamista se vaatii.

  Mutta eikö vaikeiksi koettujen oppilaiden kannalta palkanlisää tärkeämpää ole pienempi ryhmäkoko ja enemmän aikaa yksilölle ja yhteistyölle vanhempien kanssa?

 2. avatar Heikki Koskela sanoo:

  Moro Hanna!
  Erityisluokat pitäisi saada takaisin. Se tietysti tietäisi lisää opettajia, mutta olisi kaikille helpompi ja lasten oppimisen kannalta tehokkain tapa.
  Ennen vanhaan erityisluokissa eri ikäluokkien oppilaita, ja ryhmäkoko oli alle kymmenen. Suositus taisi olla seitsemän.
  Nykysysteemillä kaikkien oppiminen kärsii.
  Hauskaa kesää t. Hessu K.

 3. avatar Hanna Vilkka sanoo:

  Moi!

  Tosiasia on, että valtion koulutuspolitiikka keskittää uusliberalistiseen henkeen taloudellisesti yhä suurempiin yksiköihin. Pienet luokat eivät mahdu tähän ajatteluun. Siitä huolimatta koulun tulisi toimia kaikille oppilaille suotuisalla tavalla. Tässä vaiheessa opettajien tietotaitoa pitäisi nostaa sille tasolle, että opettajat pystyvät opettamaan suuria luokkia heterogeenisesta ryhmästä huolimatta. Sanonta kuuluu, että minkä taakseen jättää sen eestään löytää. Tämä koskenee myös valtion peruskoulutuspolitiikkaa.

 4. avatar Juhani Lemström sanoo:

  Hei.

  Enää muutamaan vuoteen en ole ollut peruskoulun kanssa juuri missään tekemisissä. Siitä huolimattta: Ei kai vain aikuiset pelkästään omia etujaan ajaessaan ole pelaamassa lasten eduilla? Raha ohjaa. Edunvalvonnassa käytetään muutenkin negatiivisten asioiden osoittelua ja korostamista vaikka palkkavaatimusten perusteena liiaksi ja siinä ohessa ryvetetään oma ala ja työelämä. Voisiko ajatellakin tässä asiassa päinvastoin: Jos ongelmia eikä tuloksia, vähemmän palkkaa ja jos homma toimii, palkitaan siitä. Vanhastaan tiedän opettajilla olevan tosi haastavan työn, jota todella arvostan. Löysät lupaukset lisärahan jakamisesta palkkoihin tässä tilanteessa ovat kerta kaikkiaan tuomittavia. Juuri niitä vanhempia, joiden kanssa pitäisi tehdä töitä lastensa edun nimissä, ei sitten oikein millään saa asiaan panostamaan. Mieluummin tähän keinoja ja rahaa kuin ”likaisen” työn lisää!

Jätä kommentti

css.php