Hämeenlinnasta koiraperheiden matkailukohde

Maakuntajohtaja Juhani Honka esitti Hämeen Sanomien Vierailija-palstalla, että hevosia, koiria, golfia, musiikkiteatteria ja lomaosakkeita tulisi hyödyntää maakunnan matkailuvalttina. Hongan idean kohderyhmä lienee maksukykyistä, mutta matkailuvaltiksi liian kapea. Hyvä tuote kattaa 80% matkailijoista. Se imee mukaan loput 20%. Toisin päin matkailutuote ei ole kannattava. Hongan ideassa on kuitenkin nähtävissä yksi Suomen suurimpia matkailijaryhmä: Koiraperheet.

Hämeenlinna on jo nyt pantu merkille lukuisista koirien uintirannoista. Jo näiden ansiosta olen kuullut Hämeenlinnaa tituleerattavan koiraystävälliseksi kaupungiksi. Varjopuolena on sitten se toinen kommentti: Onko Hämeenlinnassa paljonkin kulkukoiria, kun koirankakkaa on jalkakäytävät täynnä? Varikonniemen kehittäminen, koiramatkailijat ja koirankakka ovat matkailuideani avainsanat.

Alueen hotellit ovat jo reagoineet siihen, että koiraperheet ovat hotelleihin tervetulleita ja koiran voi ottaa matkalle mukaan. Hotelli Vaakunan pääovelta alkaa markkinointia valmis oleva koiranulkoilureitti ja Varikonniemessä on jo yksi ja toivottavasti tulevaisuudessa myös toinen koirien uintipaikka. Hotelliin vielä koiraparkki golfareille ja musiikkiteatterin ystäville!

Nyt, kun Varikonniemeä suunnitellaan noin 1000 uudelle asukkaalle, on aika alkaa miettiä koiraelämän kannalta kokonaisvaltaisempaa ratkaisua niin arkeen kuin matkailuun. Visioni on, että asemaa vastapäätä oleva puisto muutetaan koirapuistoksi. Jokainen junalla tuleva voi ulkoiluttaa koiransa heti junasta päästyä. Koirapuisto asemaa vastapäätä palvelisi myös alueen asukkaita. Sillä ehkä saataisiin vähemmäksi koirankakat, joista on jo tullut alueen viihtyvyyteen vaikuttava ongelma. Koiran voisi uittaa koirarannassa, josta alkaisi kävelysiltaa pitkin reitti ydinkeskustaan, johon perustettaisiin erityisesti koirien kanssa liikkuvien oma kahvila-ravintola.

Koirankakat vihastuttavat. Alueella tulisi olla huomattavasti enemmän roskalaatikoita ja etenkin omat koirankakkapusseille. Oli sitten kyse lomalaisesta tai tavallisesta koiran ulkoiluttajasta, hän ei halua kanniskella kakkapussia puolta tuntia mukanaan. Helpompi ratkaisu on antaa tehdä koiran tarpeensa pusikkoon. Talvimatkailun kannalta koirankakat ovat iso ongelma. Hohtavan valkoisessa lumessa paljastuu roskalaatikoiden ja kakkapussien puute.

Eläimet edistävät ihmisten mielenterveyttä ja koiran kanssa on helppo tutustua uusiin ihmisiin. Ongelma usein on koiran sijoittaminen loman ajaksi kotoisen lokoisaan paikkaan. Se on useimmalle joka kerta yhtä iso ongelma kuin lapsen jättäminen ensimmäisenä päivänä päiväkotiin. Hämeenlinnan tulee erottautua matkailukohteena, miksi siis ei koiraystävällisenä ja koiraperheiden palvelut takaavana matkailukaupunkina.

Hanna Vilkka

Kommentti artikkeliin “Hämeenlinnasta koiraperheiden matkailukohde”
  1. avatar Kari Ilkkala sanoo:

    Hanna Vilkan visio on asiaa. Puuttuvia roskiksia suurempana pulmana koiran ulkoiluttajilla uskoisin olevan sen, ettei kakkapussia muisteta tai ajatella ottaa mukaan. Siinä sitä sitten ollaan kun Rekku jo äheltää, kengällä vähän lunta päälle ja toivotaan ettei kukaan näe. Muistaakseni Ranskassa näin puistojen ja ulkoilureittien varrella yksinkertaisia kakkapussien annostelijoita, joista oli helppo riipaista pussi taskuun ulkoilun aluksi.
    Rautatieasemalla on automaatti joka jakaa karttoja. Sen hoito ja täyttö maksaa varmasti monin verroin enemmän kuin 3-4 strategiseen paikkaan esim. Varikonniemen rajoille sijoitettua pussirullaa. Viimeistään tässä kohtaa kovakalloisimmankin koiranulkoiluttajan luulisi heräävän.
    Terveisin Kari Ilkkala

Jätä kommentti

css.php