Opiskelijat aikavarkaina

Kuinka paljon maksaa aikavarkaus? Kiire, myöhästely, unohtaminen tai asioiden sopiminen päällekkäin eivät ole voittamattomia esteitä. Ajankäyttöön ja omiin tekemisiin on suunniteltu yhtä jos toista hallintavälinettä. Siitä huolimatta etenkin korkeakouluopiskelijoiden keskuudessa kuulee usein tuhat ja yksi tarinaa siitä, miksi opiskelija ei ole tehnyt ajoissa opintojaksoon vaadittuja tehtäviä tai toisen opiskelijan tehtävien kommentointia, miksi opinnäytetyö ei pysy aikataulussa tai opinnäytetyöohjaukseen ei ole jätetty ennalta toivottua materiaalia tai opiskelija tulee tunneille aina myöhässä.

Opiskelijat tulevat harvoin ajatelleeksi, että opintojakso maksetaan opiskelijalle vain kerran. Hänellä ei ole oikeutta ilman erityisen pätevää syytä jättää opintojaksoja kesken ja tulla seuraaville ”täytteeksi”, siirtää opinnäytetyönsä valmistumista tai edellyttää asioiden esittämistä toistamiseen oman myöhästymisen takia. Paikalla ajoissa olevilla on oikeus päästä opinnoissaan eteenpäin. Opiskelijat tulevat harvoin ajatelleeksi myös sitä, että opettajan resurssit eivät lisäänny rästiopiskelijoiden takia seuraavilla opintojaksoilla. Opiskelijan kesken jääneen opintojakson tunnit eivät siirry opettajan resurssiksi seuraavaan opintojaksoon. Vaikka opiskelija ei ilmesty opintoihinsa, on opettaja valmistautunut myös hänen opintojensa edistymiseen jokaisella opintojaksolla. Opintojakson keskeyttäneet tai tehtäviä laiminlyövät opiskelijat työllistävät. Usein koko jakso pitää suunnitella uudestaan. Käytännössä pitää aina olla ennalta suunniteltu toteuttamistapa ja vielä varasuunnitelma, jos sattuu, että opiskelijat ovat piittaamattomia. Lisäksi tulevat korvaavat tehtävät. Tämä vie opettajilta ja ohjaajilta ylimääräistä työaikaa. Sopimuksista ja määräajoista kiinni pitäminen sekä toisen työn kunnioittaminen vähentäisi aikavarkautta. T. Hanna Vilkka

Kommentti artikkeliin “Opiskelijat aikavarkaina”
  1. avatar Opettajatar sanoo:

    Hyvä ja tarpeellinen postaus, jonka koin opetustyön ammattilaisena ajankohtaiseksi puheenvuoroksi. Epämuodikkaalta kuulostava vastuu on yhä tärkeä, varteenotettava asia niin opettajan kuin opiskelijankin työssä.

    Kiire on yleensä tekosyy tehtävien laiminlyönnille. Joskus voi toki tulla force majeure -esteitä, mutta jatkuva piittaamattomuus, tekemättä jättäminen, tehtäviin valmistautumattomuus ja myöhästely eivät selittelyistä parane.

    Kiitos kannanotosta. Kevät koittaa opiskelijoille ja opettajille. Joka vuosi se on molemmille myös väsymyksen aikaa – mutta siihenkään ei tulisi vedota laistamisen syynä.

Jätä kommentti

css.php