Pannaanko TV-maksu tulemaan?

Olen kaksikymmentä vuotta pohtinut, onko Suomessa oikeutta elää ilman televisiota? Silloin tällöin ystävällinen lupasetä tai -täti on tullut käymään, jopa ilmoittanut etukäteen tulostaan, mikä on tavattoman kohteliasta nykypäivänä. Nykyisessä kotitalossamme ei ole ovikelloja tai summereita, joten TV-lupa henkilöt lähestyvät puhelimitse. TV-lupa täti soittelikin tässä hiljattain. Hän kysyi reippaasti: ”Pannaanko TV-maksu tulemaan?” Mieleni teki vastata: ”Toki, jos mukana saa 50 tuumaisen ”lättänä” TV:n. Se on nyt kuulemma hitti.” Minulta on jäänyt kaikki edelliset versiot TV:stä kokeilematta, eikä edelleenkään ole harkinnassani hankkia televisiota. Mutta jos lupa pitää maksaa, että pääsee lupatädeistä ja -sedistä eroon, voisi laskun mukana tulla televisiokin.

Voiko Suomessa edelleenkään valita arvojensa mukaista elämää? Saako Suomessa poiketa normatiivisesta arjesta? Joka tilanteessa huomaa, että vain yhdenlainen elämä on arvokasta. Kummastuneet katseet lankeavat yli, kun ei omista TV:tä, mikroaaltouunia, kahden ihmisen pikku-uunia, limsakonetta ja CD-soitinkin on ensimmäisiä 1980-luvun lopun mallia ja puhumattakaan siitä, että ei tilaa Hesaria.

Hiukan ärtyneenä toivoisinkin, että TV-lupakäytännöt uudistuisivat. Yleistä mediamaksua kannatan. Itsekin käytän paljon internetiä muun muassa lapseni kanssa katsomme lastenohjelmia kannettavalta, luen itse uutisia verkosta jne. Paljon keskustelua on synnyttänyt se, millä perusteella maksu määräytyisi. Olisiko käytön mukaan määräytyvä maksu hyvä vai ehkä kaikille sama hinta? Medioiden pienkuluttajana toivoisin maksun määräytyvän käytön mukaan edellyttäen, että netti toimii silloin kun sitä tarvitsee, ilman katkoja ja nykimisiä. Siitä ei pienkuluttajakaan halua maksaa, että ei pääse tavoittelemansa informaatioon käsiksi tai se tulee kuulluksi ja nähdyksi epämääräisenä puurona.

Hanna Vilkka

6 kommenttia artikkeliin “Pannaanko TV-maksu tulemaan?”
 1. avatar Tiina Marjatta sanoo:

  Hanna: Käytön mukaan määräytyvä maksu olisi minunkin mielestäni hyvä – sillä ehdolla, että kukin voi käyttää mediaa silloin kuin haluaa, esteettä sekä häiriöttä. Pakollinen, kaikille samansuuruinen mediamaksu ei sovi tähän aikaan, nykyisestä tv-lupamaksusta puhumattakaan. Käytännössä käytön mukainen maksu voi olla vaikea järjestää, mutta ratkaisuja on syytä etsiä. Mediamaksua kuitenkin tarvitaan, sillä mediatekstien ja -esitysten tuottaminen ja jakelu nielee varoja. Odotan asiantuntijoilta punnittuja näkemyksiä asian ratkaisemiseksi ja sitten konkreettisia toimia päättäjiltä.

 2. avatar aarteenetsintää sanoo:

  Oli joskus 1970-luvulla kun lupatarkastajilla oli tapana tulla yllättäen soittamaan ovikelloa.

  Kerroin heti ovella, ettei minulla ole TV:tä. Hän halusi tulla katsomaan. Totta kai päästin sisälle. Hän tutki koko sotkuisen huushollini ja ihmetteli aika neuvottomana, että eikö minulla tosiaankaan ole televisiota.

  Sanoin, että ehkä muistan väärin. Kurkistakaapa kylpyhuoneeseen. Ei löytynyt sieltäkään. Sanoin, että vielä on nuo kolme komeroa tutkimatta. Hän avasi nekin. Lopulta sanoin, että sängyn alta minä tavallisesti kaikki kadonneet tavarat löydän. Katsokaapa vielä sinne. Hän lähti ilmiselvästi ”hiukan” närkästyneenä matkoishinsa. Huutelin perään, että tervetuloa uudelleen, mutta mieluummin pölynimurin kanssa.

  Eipä ole kukaan sen jälkeen käynyt. Harmillista.

 3. avatar -Hips sanoo:

  Tiina Marjatta. Kertoisitko minulle oman ideasi siitä, miten käyttöön perustuva maksu oikeasti toimisi? Millä tavalla ihmisten median käyttö tulisi kellottaa?

 4. avatar Tiina Marjatta sanoo:

  Hips: Kellottaminen lienee hyvin hankalaa. Minulla ei ole median käyttömaksusta muuta ideaa kuin se, että kukin maksaisi siitä mitä käyttää, ei muusta (koskisi myös Ylen kanavia). Todellista käyttöä maksun perustaksi olisi varmasti vaikea todentaa.

  Yksi ratkaisu rahoitukseen olisi valtion budjettirahoitus, jolla on omat varjopuolensa. Miten poliittinen päätöksenteko tällöin vaikuttaisi Ylen linjauksiin ja toimintoihin? Ylen palvelut ovat käytännössä kaikkien suomalaisten ulottuvilla, mutta käyttävätkö niitä kaikki ehdotetun yleisen mediamaksun verran – tuskin. Ylen julkisia palveluja tarvitaan (riippumaton tiedonvälitys ja ohjelmatuotanto) mutta niiden käyttäjäksi ei saisi pakottaa. Yleinen mediamaksu ei ehdotettuna olisi tasapuolinen, koska se olisi kaikille kansalaisille sama elämäntilanteesta ja maksukyvystä riippumatta (ja yhteisöille vielä suurempi).

  Viisasten kiveä ei ole hallussani, ja näyttää se puuttuvan viisaammiltanikin. Mediamaksua pohtineen työryhmän esitystä on pitkin vuotta kommentoitu puolesta ja vastaan. Toimivia ratkaisuehdotuksia en ole vielä havainnut.

 5. mielestäni ylenkin toiminnan voisi rahoittaa mainoksilla niin päästäisiin tästä jahkailusta lopullisesti

 6. avatar Vaivaton sanoo:

  Onneksi tuli uudistus tähänkin hommaan viimein, niin ei tarvitse paljon lupamaksuista murehtia vaan myös ei-tv:n-katsojia roketetaan yhtälailla 🙂

Jätä kommentti

css.php