ELÄMYKSELLISTÄ ARKEA LAMASSA

Päivän lehdissä on kirjoitettu ahkerasti laman vaikutuksista perheen talouteen, parisuhteeseen ja lapsiin. Kesä ja kesälomat tuovat yhden lisähaasteen niukkuuteen. Lasten ja nuorten mielestä kesällä pitäisi tehdä ”oikeasti” jotain, jotta päiväkodissa ja koulussa olisi jotakin kerrottavaa syksyllä. TV-mainokset täyttyvät erilaisista puuhailusaarekkeista ja huvipuistoista ja vanhemmat laskevat perheen loma- ja vapaa-ajanviettobudjetteja.

Lapsen kokemus elämyksestä on usein aivan toisenlainen kuin, mitä vanhemmat ajattelevat. Tosiasia on, että kulutuskulttuurin elämystalous, hidastempoinen joutilas arki ja perheenjäsenten läheisyys kilpailevat keskenään. Samaten kilpailevat eri ikäisten lasten, nuorten ja vanhempien toiveet lomasta ja kesästä.

Elämys voi nousta pienestä. Eräs matkailualan opiskelija muutama vuosi sitten keräsi 5.–6. luokan lapsilta kaikkiaan yli 70 kouluainetta siitä, millainen olisi paras seikkailupäivä. Hän halusi kehittää opinnäytetyöllään uuden elämyksellisen matkailutuotteen.

Kuvauksia seikkailupäivästä oli laidasta laitaan. Yhdelle porojen ampuminen tunturissa olisi elämys. Toinen haluasi, että joskus olisi päivä, että ei tarvitsisi tehdä mitään. Hän halusi, että voisi vain joskus rauhassa lukea kirjaa sovan nurkassa. Kolmas haaveili pääsevänsä koko päiväksi huvipuistoon. Kouluaineiden tilastollisen tarkastelun tuloksena opiskelija päätteli, että paras seikkailupäivän tuote olisi ollut makkaranpaisto nuotiolla ihan rauhassa. Useimmat aikuisetkin kokevat oman lapsuuden kesäelämyksiksi vanhempien läheisyyden ja läsnäolon sekä joutilaisuuden. Lapset osaavat arvostaa vanhempien läsnäoloa ilman kännyköitä.

Sen sijaan moni aikuinen muistelee murheissaan lapsuuden kesiään, kun vanhemmat grillasivat, läträsivät alkoholilla, oltiin sitten kotona, omassa pihassa tai mökillä naapureitten tai sukulaisten kanssa. Linnun lauluun usein sekoittui vanhempien alkoholin kirvoittama äänekäs keskustelu, kaksimieliset vitsit, kinastelu ja jopa riitely. Luvatulla huvipuistoretkelläkin saattoi olla mukana krapulaiset ja huonosti nukkuneet vanhemmat. Lapsen on aika vaikea ymmärtää, jos joka iltaiseen alkoholin kanssa läträilyyn ja tupakkaan riittää rahaa, mutta lasten kesätoiveiden toteuttaminen on rahasta kiinni.

Uskoisin, että läpi elämän kannatteleva perushyväolo, kesäelämykset ja -muistot nousevat perheenjäsenten läheisyydestä ja yhdessäolosta pienin arkiteoin. Loman lisämausteena voi sitten olla jokin lasten yleisesti suosiossa pidetty huvikohde. Vanhemmat pitäköön oman läträyslomansa ilman lapsia.

Hanna Vilkka

Kommentti artikkeliin “ELÄMYKSELLISTÄ ARKEA LAMASSA”
  1. avatar Tiina Airaksinen sanoo:

    Lapsen elämys voi olla suuri ja pienestä kiinni, jotakin sellaista mitä aikuinen ei edes osaa kuvitellakaan. Eräästä ulkomaalaisten Lapin-matkailua käsitelleestä lehtijutusta jäi ikiajoiksi mieleen yhden perheen leikki-ikäisen pojan vastaus kysymykseen ”Mikä oli kivointa?” Poika sanoi epäröimättä: ”Se, kun poro kakki.” Aina ei tarvitse tarkoituksellisesti touhuta ja elämöidä. Koska olemme kaikki erilaisia, saamme elämyksiäkin eri asioista. Joku lapsi saa elämyksiä Puuhamaassa, Muumimaailmassa, Lintsillä tai muissa tuotteistetuissa keitaissa, joku taas kirjaston kirjoista tai pihaleikeistä. Kekseliäisyys ei välttämättä koidu kalliiksi.

Jätä kommentti

css.php